Drveće

Judino drvo Cercis siliquastrum

Judino-drvo-cercis-siliquastrum-dendrolog

Judino drvo je listopadni grm ili niže drvo koje potiče iz Južne Evrope i Zapadne Azije. Pripada porodici Fabaceae i može da naraste u visinu 6 – 8m. Krošnja Judinog drveta je okrugla i dobro razgranata. Listovi su tamnozeleni i srcoliki, dok su cvetovi ružičasti, sakupljeni u grozdaste cvasti, a po obliku listova i boji cvetova ova vrsta dobila je naziv i drvo ljubavi.

Karakteristično za ovu vrstu je da cveta pre listanja, od marta do maja, što joj daje izuzetan vizuelni efekat. Druga specifičnost vezana za cvetanje je što cvetovi ne cvetaju samo po prošlogodišnjim granama već i na samom stablu. Ovaj pojava poznata je kao kauliflorija i retke vrste cvetaju na ovaj način. Interesantno je da su cvetovi jestivi i da imaju kiselo slatkast ukus. Koren je dubok i dobro razvijen. Plodovi su mahune koje dozrevaju na jesen i zadržavaju se na drvetu u toku zime. Vrsta cveta tek posle pete godine starosti, a razmnožava se semenom i reznicama.

Judino drvo je jednostavno za održavanje jer nema nekih specijalnih zahteva prema uslovima sredine. Odlično podnosi gradske uslove te je vrlo zastupljena po gradskim parkovima i urbanim sredinama. Odgovaraju mu dobro drenirano, ocedito zemljište, kao i sunčani do polusenoviti položaji u vrtu. Vrsta je otporna na sušu i srednje brzog je rasta. Ova vrsta ne voli previše vlage i cvetaće obilnije ukoliko je prethodna godina bila sušna, tako da je nikad ne zalivajte previše.

Judino drvo je jedno od najstarijih na planeti. Legenda kaže da je ovo drvo dobilo ime po Judi koji je nakon izdaje Isusa hteo da se obesi o ovo drvo. Verovatnije je da je vrsta dobila ime po Judeji iz koje je potekla.

Od štetočina koje napadaju judino drvo, zabeleženi su napadi cvrčaka i štitastih vaši, kao i vrtnih osa.

Cercis siliquastrum 1

Pogledajte druge zanimljive vrste: Liriodendron tulipifera,

Ostavite odgovor