Drveće

Liriodendron tulipifera

Nekada izuzetno popularna vrsta u pejzažnoj arhitekturi kod nas, Liriodendron tulipifera se danas vrlo retko sreće po drvoredima, parkovima i privatnim baštama. Nepravedno zanemareno Lalino drvo, kako je u narodu poznato, vodi poreklo iz Severne Amerike i može da naraste i do 30m u visinu. Krošnja ovog lišćara je piramidalna. Listovi su zeleni, simetrični i vrlo specifičnog oblika. Vrlo su živopisni u toku jeseni kada iz zelene boje prelaze u zlatnožutu. Cvetovi su izuzetno dekorativni i imaju oblik lale po čemu je vrsta i dobila ime. Cveta u maju i junu. Plod je šišaričast i biljka ga formira tek sa 15-20 godina starosti u avgustu i septembru.

Pored izuzetne lepote, ova vrsta ima i sve poželjne karakteristike za gradske uslove sredine. Brzorastuća je i to je čini pogodnom za drvorednu sadnju. Ima dubok i prostran korenov sistem pa se ne preporučuje sadnja drugih biljaka ispod lalinog drveta. Voli dobro drenirana vlažna staništa i kiselo do neutralno zemljište. Voli sunčana do polusenovita mesta. Otporna je na suva staništa i niske tempretaure i do -30 stepeni. Nasuprot otpornosti na ekstremno niske temperature ova vrsta je izuzetno neotporna na jake vetrove i strada od vetroizvala.

Lalino drvo se sadi kao soliterno stablo po parkovima i privatnim vrtovima, ali je i odličan činilac u skupinama zbog jesenjeg kolorita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *