Drveće

Liriodendron tulipifera

Liriodendron-tulipifera-dendrolog

Liriodendron tulipifera – Nekada izuzetno popularna i česta vrsta u pejzažnoj arhitekturi kod nas i u okruženju, danas se vrlo retko sreće po drvoredima, parkovima i privatnim baštama. Nepravedno zanemareno Lalino drvo, kako je još u narodu poznato, vodi poreklo iz Severne Amerike i može da naraste i do 30m u visinu. Krošnja ovog lišćara je piramidalna. Listovi su sjajno zeleni, simetrični i vrlo specifičnog oblika. Vrlo su živopisni i u toku jeseni kada iz zelene boje prelaze u zlatnožutu boju. Cvetovi su izuzetno dekorativni i mirisni i imaju oblik lale po čemu je ova specifična vrsta i dobila ime. Liriodendron tulipifera cveta u maju i junu mesecu. Plod je šišaričast i biljka ga formira tek sa 15-20 godina starosti u avgustu i septembru. Potrebno je strpljenje ali se čekanje isplati.

Pored izuzetne lepote koju Liriodendron tulipifera ima, ova vrsta ima i sve poželjne karakteristike za gradske uslove sredine. Liriodendron tulipifera je brzorastuća drvenasta vrsta i to je čini pogodnom za drvorednu sadnju po, ali i sadnju po parkovima. Ima dubok i prostran korenov sistem koji seže široko u zemlju, pa se ne preporučuje sadnja drugih biljaka ispod lalinog drveta. Voli dobro drenirana vlažna staništa, rastresit supstrat, i kiselo do neutralno zemljište.

Gde saditi?

Voli sunčana do polusenovita mesta usled ekspozicija na kojima raste u prirodi. Vrlo je otporna vrsta pa tako može opstati i na suvim staništima i izuzezno niskim tempretaurama i do -30 stepeni. Nasuprot izuzetnoj otpornosti na ekstremno niske temperature ova vrsta je izuzetno neotporna na jake vetrove. Nema žilu srčanicu pa najčešće strada od vetroizvala. Kako bi se sprečile vetroizvale, lalino drvo je potrebno saditi isključivo na mestima koja su zaštićena od direktnih udara vetra. Najbolje ga je saditi na potezima istok-zapad koji su zaštićeni od direktnih udara vetrova. Lalino drvo se sadi kao soliterno stablo po parkovima i privatnim vrtovima, ali je i odličan činilac u skupinama zbog jesenjeg kolorita.

Tabela održavanja:

Liriodendron tulipifera

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Catalpa bignonioides,

Ostavite odgovor