Drveće

Catalpa bignonioides

Catalpa-katalpa-dendrolog

Catalpa je listopadno drvo koje vodi poreklo iz Severne Amerike, Karipskog regiona i Azije. Pripada porodici Bignonioidaceae i može da naraste i do 15m u visinu, dok širina krošnje ide od 6 – 12m. Vrsta je prepoznatljiva po okruglastoj krošnji i krupnim srcolikim listovima. Cveta u cvastima sa krupnim belim cvetovima a plod su joj duguljaste mahune. Vrsta plodonosi tek posle sedme godine starosti i tada se plodovi zadržavaju na granama u tokom cele zime. Zbog oblika plodova katalpa je poznata i pod nazivom „Cigaretaš“.

Vrsta je brzorastuća i često je zastupljena po zelenim površinama naročito kada je akcenat na brzom i kompletnom efektu ozelenjavanja. Katalpa je jednostavna vrsta za održavanje. Zahteva umereno navodnjavanje i sunčana do polusenovita mesta. Vrlo je efektna i kao soliterno stablo i kada se sadi u skupinama sa drugim vrstama. Veoma je interesantna i često se koristi kao drvoredna sadnica. Koristi se i za sadnju na kosinama radi stabilizacije zemljišta. Izuzetno je otporna na gradske uslove sredine, industrijska zagađenja i izduvne gasove. Odlično podnosi orezivanje koje se sprovodi u rano proleće .

Uslovi sredine

Katalpi je prilikom sadnje potrebno obezbediti drenažni sloj i ocedit supstrat. Voli slabo kisela do neutralna plodna zemljišta. Prihranjivanje se sprovodi na proleće NPK đubrivima i na jesen fosfatnim i kalijumskim đubrivima. Cigaretaš je vrsta otporna na mraz što je čini vrlo pogodnom za sadnju u našim uslovima sredine ali se ovo pre svega odnosi na odrasle sadnice. Razmnožava se iz semena i reznicama na proleće i jesen. Prilikom sadnje potrebno je da dubina jame bude 0.8 – 1.2m. Prilikom sadnje ili presadjivanja važno je znati da joj je koren vrlo otrovan.

Katalpa nije otporna na jake vetrove pa je treba saditi na ušuškana mesta. Leti je korisna u vrtovima i zbog svojstva listova da odbijaju komarce. Prilikom sadnje katalpe jako je važno obratiti pažnju na mesto sadnje i izbegavati mesta blizu nadzemnih elektičnih kao i podzemnih vodovodnih instalacija.

Mogu se desiti napadi gusenica kao i gljivica i u tom slučaju se preporučuje tretiranje adekvatnim hemijskim sredstvima.

Vrlo je popularan kultivar Catalpa bignonioides ′Nana′.

Tabela održavanja:

Catalpa bignonioides

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Liriodendron tulipifera,

Ostavite odgovor