Saveti, Biljke Enterijera

5 Biljaka za kancelarijski prostor

5-biljaka-za-kancelarijski-prostor-dendrolog
5 Biljaka za kancelarijski prostor

Obzirom da je aktuelan rad od kuće i sve više ljudi pretvorilo je jedan kutak u svom domu u „kancelarijski prostor“ neophodno je oplemeniti ga biljkama. Biljke svakom prostoru daju notu topline i prirode, i boravak u ovako uređenim prostorijama je svakako prijatniji korisnicima. U tekstu ćemo se osvrnuti na vrste koje možete gajiti na radnim stolovima i uopšte kancelarijama.

5 Biljaka za kancelarijski prostor-dendrolog
Epipremnum

Prva od 5 Biljaka za kancelarijski prostor koju predstaljamo je Epipremnum. Postoje različiti kultivari ove vrste koje se između sebe razlikuju po boji listova. Epipremnum je zimzelena loza koja se vrlo lako prilagođava različitim kancelarijskim uslovima. Možete je gajiti podjednako uspešno kako u osvetljenim prostorima tako i u polusenovitim uslovima. Ima umerene zahteve prema zalivanju što je čini vrlo jednostavnom za održavanje. Izuzetno se izdvaja Epipremnum aureum sa izrazito žutim i sjajnim srcolikim listovima koji u manjim varijantama vrlo lepo pristaje radnim stolovima, dok u formi penjačice lepo ističe uglove kancelarija.

Tillandsia dendrolog air plants
Tillandsia sp.

Svakako neizostavne među 5 Biljaka za kancelarijski prostor su i vazdušne biljke. Tilandsije ili vazdušne biljke su prava atrakcija današnjeg modernog dizajna enterijera. Mnoštvo različitih varijeteta ove vrste vam daju mogućnost izbora u davanju sopstvenog pečata kada je u pitanju uređenje vašeg radnog prostora. Egzotične tilandsije, prepoznatljive i po tome što nemaju korenov sistem, su vrlo pogodne za manipulisanje te ih možete držati na radnom stolu, ili okačiti da vise sa neke police ili plafona u lebdećim ili geometrijskim saksijama. Vazdušne biljke ne traže puno svetla, a što se zalivanja tiče najbolje ih je potapati u posudu sa vodom ili orošavati prskalicom.

5 Biljaka za kancelarijski prostor-dendrolog
Spathiphyllum

Spatifilumi su vrlo populane i zastupljene biljke na našim prostorima. Odlikuju se malim zahtevima prema uslovima spoljašnje sredine. Osetljive su na mnogo jake svetlosti i najuspešnije rastu u polusenovitim i senovitim prostorima. Vole redovno zalivanje. Cvetaju u toku cele godine grcioznim belim cvetovma na dugčkim cvetnim drškama. Vrlo su prikladni na kancelarijskim stolovima kao i u biodekoraciji radnog prostora. Spatifilumi imaju guste i izdužene, sjane tamnozelene listove te su i bez cvetova vrlo lep. Potrebno je da sve precvetale cvetove redovno uklanjate orezivanjem i povremeno obrišete listove od prašine. Još jedna od 5 Biljaka za kancelarijski prostor je i

Ficus Benjamina Dendrolog
Ficus Benjamina

Fikusi su često zastupljeni u oplemenjivanju enterijera i shodno dizajnu prostora mogu se prilagoditi svako unutrašnjem uređenju. Ne traže puno svetlosti kao ni preterano zalivanje. Može se još reći da su osetljivi na prekomernu vlagu u zoni korenovog sistema. Vole rastresit prozračan supstrat. Bendžamin ima vrlo eleganstno razgranato stablo i ovalne i na kraju zašiljene sjajne zelene listove. Prija mu orošavanje kao i brisanje listova s vremena na vreme. Danas, pored klasičnih sadnica, postoje i sadnice koje su formirane na „štapu“ ili sa više isprepletanih stabala kao takvi se mogu koristiti za isticanje bitnih poslovnih i konferencijskih sala. Pored vrsta sa klasičnim tamnozelenim listovima, postoje varijeteti sa šarenim, zeleno belim i žuto belim listovima.

Begonia Rex Dendrolog
Begonia rex

Poslednja od 5 Biljaka za kancelarijski prostor je Begonia rex. Postoji sijaset varijeteta ove vrste za biodekoraciju kako zatvorenih tako i otvorenih prostora. Pre svega to su lisnodekorativne vrste kojima cvetovi nisu neophodni zbog toliko različitin boja na listovima. Postoje varijeteti sa tufnastim listovima koje su danas pravi hit. Begonije ne vole puno setlosti ali vole redovno zalivanje. Jednostavne su za negovanje i mogu se svojim varijetetima uklopiti u bilo koji enterijer.

Sada kada znate kojih su to 5 Biljaka za kancelarijski prostor, pročitajte i kojih su 5 najboljih biljaka za radni prostor.

Ostavite odgovor