Biljke Enterijera

Caladium bicolor

Caladium bicolor dendrolog

Caladium bicolor – Kada kažemo da je neka vrsta lisnodekorativna, prvo pomislimo na biljku koja ima lepo oblikovane listove koji su zeleni ili su u nijansama zelene boje, sa manje ili više upadljivim nervima. Kaladijum je biljka koja je, po kombinaciji boja i nijansi listova, neuporediva sa bilo kojom vrstom. Potpuno svoja i originalna. Pripada porodici Araceae (kozlaca) koja se odlikuje izuzetnim lisnodekorativnim vrstam. lisnodekorativnim vrstama. Potiče iz Brazila i u narodu je poznata kao Isusovo srce, anđeosla krila i slonovo uvo. Listovi su izuzetno tanki, strličastog, kopljastog oblika sa upadljivim kontrastnim prelazima bele, ružičaste, zelene i crvene boje. Raste do četrdesetak centimetra u visinu.

Uslovi sredine

Kao i mnogi kozlaci, kaladijumi vole obilje svetlosti, toplote i vlage. Da bi listovi bili u punom koloritu potrebno je da im obezbedite puno indirektne svetlosti, u suprotnom će listovi biti bledi. Idealna letnja temperatura je 21°C, dok je maksimalna 24°C. U toku zime je optimalana temperatura od 15 – 18°C i ne bi trebalo da pada ispod 13°C. U toku aktivnog rasta biljku zalivajte dva do tri puta nedeljno vodeći računa da supstrat između dva zalivanja bude suv. U toku zime  biljku možete zalivati jednom u dve nedelje u zavisnosti od temperaturnih uslova. U toku leta kaladijum orošavajete jednom nedeljno kako biste povećali vlagu neophodnu biljci. Čuvajte je od cirkulacije vazduha jer joj promaja ne prija. Kaladijumi vole bogato tresetno ocedito zemljište. Prihranjivanje se sprovodi u toku aktivnog rasta i razvoja biljke i to jednom mesečno tečnim đubrivima.

Razmnožavanje

Caladium bicolor se najlakše razmnožava deljenjem rizoma koji počinju sa rastom na proleće pri višoj temperaturi. Ova vrsta je kratkog veka i već na jesen listovi odumiru. Tada rizom izvadite iz saksije, očistite od zemlje i odložite ga na tamno i suvo mesto, gde temperatura ne pada ispod 15°C. Narednog februara i marta iz matičnog rizoma se razvijaju mlade biljke. Rizomi se odvajaju i sade u zasebne saksije.

Bolesti i štetočine

Ukoliko primetite da su izdanci izobličeni i lepljivi, biljku su napale zelene vaši. Biljku prskajte nekim sistematičnim insekticidom. Plesan na listovima se može javiti kada biljku previše zalivate i tada pustite da se biljka osuši i premestite je na mesto gde nema promaje.

Tabela održavanja:

Caladium bicolor

Ostavite odgovor