Biljke

Alocasia x amazonica

Alocasia dendrolog

Alocasia u narodu poznata kao alokacija ili alokasija je hibrid koji je nastao ukrštanjem Alocasia lowii i Alocasia sanderiana. Matične biljke od kojih je nasto ovaj interesantan hibrid, ali i sve ostale biljke iz roda Alocasia potiču iz tropskih i suptropskih delova Azije i istočne Australije. Biljka raste do 1m u visinu i izuzetno je lisnodekorativna. Listovi su tamnozeleni, kožasti i sjajni, izduženog srcastog oblika, po obodu grubo nazubljeni. Atraktivnost povećavaju vrlo izraženi beli nervi na listovima.

Uslovi sredine

Alocasia je biljka koja traži puno indirektne svetlosti, visoku temperaturu i dosta vlage. Za uzgoj ove biljke idealna je polusenka, dok je obavezna zaštitita od direktne svetlosti. Održavajte joj supstrat umereno vlažnim. Z razliku od mnogih sobnih biljki koje zahtevaju da podmetač saksije uvek bude suv, alokasija podnosi zadržavanje vode u podmetaču. U cilju povećanja vlage biljku možete redovno orošavati odstajalom vodom. U toku zimskih meseci držite posudu sa vodom u bilizini biljke ili koristite ovlaživače prostorije.

Kod supstrata je najvažnije da je dobro dreniran i propustan. Vodite računa da se zimi temperature ne spuštaju ispod 10°C jer će biljka odbaciti svo lišće. Idealna zimska temperatura je 15 – 18°C, dok je idealna letnja između 20 – 25°C. U toku aktivnog rasta i razvoja biljku prihranjujte jednom u dve nedelje, a u toku zimskih meseci kada biljka ulazi u stanje mirovanja obustavite prihranjivanje i smanjite učestalost zalivanja. Alokasija se presađuje jednom godišnje.Razmnožava se deljenjem rizoma i bočnim izdancima.

Bolesti i štetočine

Smatra se otpornom sobnom biljkom ali je svakako treba držati na oku i paziti na bilo kakve promene. Ukoliko je ne orošavate redovno može doći do napada crvenog pauka. S druge strane, upravo zbog potrebe za konstantnom vlagom, sklona je truljenju pa je možete preventivno prašiti drvenim ugljem prilikom rezanja i ne treba preterivati sa zalivanjem.

Tabela održavanja:

Alocasia

Imajte na umu da je ovo još jedna od mnogobrojnih otrovnih sobnih biljaka te je držite dalje od dece i kućnih ljubimaca. Naročito vodite računa kada je presađujete i razmnožavate i ne zaboravite da koristite zaštitne rukavice prilikom nege. Alokasija je, apsolutno opravdano, vrlo popularna biljka danas i uz malo pažnje i nege se vrlo uspešno gaji. Ukoliko imate viška prostora u vašem domu, nemate izgovor da ne nabavite ovu prelepu biljku. Slična Alokaziji je i Monstera deliciosa.

Ostavite odgovor