Biljke Enterijera

Aglaonema pictum „Tricolor“

Aglaonema pictum tricolor

Aglaonema pictum vrsta nam dolazi iz Sumatre i pripada porodici kozaca Araceae, a otkrivena je krajem 19. veka. Druge vrste iz ove porodice nam dolaze iz jugoistočne Azije, dok neke dolaze sa Malaja.

Aglaoneme su vrlo zahvalne zimzelene sobne biljke koje su vrlo pogodne za uzgajivače početnike. Vole toplotu i vlagu, pa je u letnjem poeriodu pogodna temperatuta od 24°C kao i visoka vlažnost. Zimi je najbolje čuvati ih na 15°C, ali mogu i da podnesu temperature do 10°C. U našim uslovima aglonema naraste oko 25 cm. Pogodna je za terarijume i dobro se uklapa sa većinom sobnih biljaka.

Ova lisno dekorativna vrsta obožava vlagu.  U toku leta potrebno je  zalivati 2 puta nedeljno i održavati zemljište vlažnim. Zimi je važno da zemlja između dva zalivanja bude suva i da se biljka zaliva po potrebi. Interesantna stvar u uzgajanju ove vrste je da odlično uspeva u vodenoj kulturi, odnosno pri hidroponskom načinu uzgoja. Pri takvom uzgoju, biljci obezbeđujete veliku količinu vlage u zoni korena. Inače, ova biljka nije neki ljubitelj tuširanja pa izbegavajte da je orošavate. Voli indirektno svetlo ali i polusenovita mesta.U zimskom periodu biljku je važno zaštititi od niskih temperatura. Aglonema voli strujanje vazduha i dobro provetrene prostorije ali takođe podnosi i suv vazduh u zimskom periodu. Prihranu praktikovati na svake dve nedelje.

Biljka cveta u toku leta i cvetovi nisu naročito dekorativni, plod je crvena bobica koja se jako retko javlja. Razmnozava se deobom korena u kasno proleće ili reznicama sa vrhova stabljika.  Najsporiji način razmnožavanja je, kao i kod ostalih vrsta generativno razmnožavanja, odnosno razmnožavanje semenom. Otporna je vrsta i nema nekih većih problema sa bolestima i štetočinama.

Da rezimiramo, agloneme su vrlo prilagodljive biljke i lako će se adaptirati na malo svetlosti i suv vazduh, dok na hladnoću i niske temperature nisu otporne.

Tabela održavanja:

Agalonema pictum Tricolor

Pogledajte druge zanimljive vrste: Pachypodium lamerei,

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor