Saveti

Codiaeum variegatum

Kroton Codiaeum variegatum dendrolog

Codiaeum variegatum, kao što smo već napomenuli, krotoni su biljke vlage i toplote, te je najvažnije fokusirati se na ova dva uslova sredine. Takođe, to je biljka koja ne podnosi promene uslova sredine pa je neophodno da oni budu konstantni.

Mikroklima krotona

Kroton je biljka koja nikada ne sme ostati bez vlage, odnosno ne sme se isušiti. Kako bi se odredio termin sledećeg zalivanja potrebno je da se opipa zemlja. Ukoliko je zemlja  suva, laka i mrvičasta potrebno je da se biljka zalije. Vrlo je važno kakvom vodom zalivate biljku, a tačan odgovor je: odstojalom i mlakom. Za vreme toplih letnjih dana biljku zalivati ujutro ili uveče kako ne bi došlo do kuvanja korena. Iz tog razloga se zemlja zaliva pre ili posle jakog dnevnog Sunca. Ovo se odnosi i na orošavanje biljke koje je poželjno primenjivati svakodnevno. Ukoliko orošavamo biljku za vreme direktnog Sunca, po listovima će se javiti smeđe i spržene površine.

Ako biljci ne obezbedimo dovoljno vlage a nalazi se na mestu gde je vazduh izuzetno suv, listovi će se smežurati. Važno je i da se osetljivost biljke na nedostatak vlage ne shvati preozbiljno i da ne dođe do takve krajnosti gde ćemo biljku „udaviti“ vodom.  Ukoliko do toga ipak dođe, listovi krotona će to vrlo brzo pokazati propadanjem, a stabljika truležom.

Što se tiče temperature, ona zimi ne sme pasti ispod 13⁰C, dok  je optimalna temperatura za Codiaeum variegatum u zimskom periodu 15⁰C. Kroton podnosi visoke letnje temperature koje ne bi trebalo da pređu  27⁰C. Nedostatak svetla će usloviti da boja listova postane zelena i tada biljku prebacite na neko svetlije mesto. Ukoliko listovi biljke otpadaju biljka je izložena temperaturnim kolebanjima i neophodno joj je ustaliti uslove sredine! Kada biljci otpadaju samo donji listovi to je znak da je vazduh jako suv i hladan i tada je biljku potrebno premestiti na toplije mesto i obezbediti joj potrebnu vlagu.

Razmnožavanje
Krotoni se najčešće i najuspešnije razmnožavaju reznicama listova u proleće. Uslovi za ožiljavanje reznica su velika vlaga i visoka temperatura (oko 24⁰C).
 

Štetočine

Najveći problem krotonu mogu da naprave biljne i štitaste vaši i larva crvenog pauka. Sve štetočine se mogu ukloniti korišćenjem sistematičnih insekticida ili mehanički, uz korigovanje uslova sredine. Neophodno je da biljku premestite u karantin, odnosno izolujete od odtalih biljka čim primetite neke štetočine i bolesti.

Preventiva u borbi protiv štetočina je provetravanje prostora i održavanje vlage oko biljke.

Ukoliko želite da saznate više o ovoj biljci pročitajte i Kroton Codiaeum variegatum tekst.

Ostavite odgovor