Biljke Enterijera

Madagaskarska palma Pachypodium lamerei

madagaskarska-palma-dendrolog

Madagaskarska palma, kao što samo ime kaže, nam dolazi sa Madagaskara i pripada porodici Apocynaceae. Okarakterisana je kao sukulenta i svoje rezerve vode čuva u mesnatoj stabljici tako da nema velikih potreba za vlagom.

Iako na raznim mestima možete naći da je madagaskarska palma prava biljka za početnike, kao i da je vrlo jednostavna za negovanje, istina je potpuno drugačija. Mlade listove biljke vrlo je teško odnegovati pa se neretko suše i propadaju. Ukoliko se odlučite na uzgajanje madagaskarske palme korisno je znati da je potrebno uklanjati listove na prvu pojavu propadanja.

Ova vitka lepotica voli indirektno svetlo ili blago senovito mesto i temperature do 28°C u toku letnjih meseci. Zimi joj odgovaraju temperature oko 15°C. Biljku je potrebno rotirati u toku rasta prema izvoru svetlosti kako bi joj se omogućio srazmeran razvoj. Kao i svaka sukulenta, umereno se zaliva u toku leta, dok se zimi zaliva tek kada joj se zemlja potpuno osuši.

U zatvorenoj prostoriji Madagaskarska palma može da naraste čai i do 2 metra dok na otvorenom ide i do 6 metara u visinu. Novi listovi se formiraju na vrhu stabljike i opadaju na zimu. Stabljika je zelenkasto srebrna i prekrivena je oštrim bodljama. Cveta na proleće ili sredinom leta u izduženim belim cvetovima. Razmnozava se odvajanjem novih izbojaka koji rastu uz matičnu biljku ili iz sema.

Od izuzetnog važnosti za ovu “lažnu” palmu je prihrana koju bi trebalo sprovoditi do 2 puta mesečno leti i jednom mesečno zimi. Od supstrata najviše mu pogoduje zemlja za kaktuse. Presađivanje praktikujte na svake tri godine i tada bi trebalo obezbediti veću saksiju. Svi delovi biljke su otrovni, pa je poželjno pažljivo rukovanje u toku nege.

Ukoliko madagaskarskoj palmi pružite sve potrebne uslove sredine i uz neophodnu negu, ova biljka upotpuniće bilo koji kutak u vašem životnom ili radnom prostoru.

Tabela održavanja:

pachipodium lamerei

Pogledajte druge zanimljive vrste: Aglaonema pictum „Tricolor“,

Ostavite odgovor