Žbunje

Puya berteroniana

puya ber
Puya berteroniana

Veličanstvena Puya berteroniana vodi poreklo iz centralnih ravnica Čilea, visoravni i podnožja Anda. Prostire se na nadmorskoj visini od 500 – 2000 metara. Pripada porodici bromelija koje su epifite i rastu na drugim biljkama, za razliku od kojih Puya berteroniana raste na zemlji. Nastala je ukrštanjem Puya alpestris subsp. zoellneri i Puya venusta i tako je dobijena prirodni hibrid sa uskim dugačkim i srebrnastim listovima i krupnim plavim zvonastim cvetovima skumljenim u impozantne grozdraste cvasti.

Kada je u cvetu puja dostiže rast od 2 – 4m u visinu. Dugačka cvetna drška prekrivena je dlakama i završava se upečatljivim plavim i tirkiznim cvetovima koji traju svega par nedelja i koje krase narandžasti prašnici. Između samih cvetova postoje svetlo zeleni dugački i šiljati izraštaji. Listovi su čvrsti i lučni raspoređeni u rozeti. Po lisnom obodu se ističu bodlje duge i do 1 cm koje predstavljaju odličnu zaštitu od biljojeda. Plod je čaura koja daje seme odlične klijavosti.

Uslovi sredine

Ova neverovatna višegodišnja bromelija, endemska sukulenta čileanskih Anda, voli sunčane pozicije i retko zalivanje. Odrasle jedinke mogu podneti zimske temperature do -7°C dok se mlade sadnice štite od niskih temperatura. Za razliku od drugih bromelija Puye imaju lepo razvijen korenov sistem koji dobro učvršćuje biljku za podlogu. Slično kaktusima Puya berteroniana voli plodno, dobro drenirano i rastresito zemljište. Kako od prirode raste u sušnim predelima odlično toleriše periode bez padavina.

Kada slobodno raste u zemljištu ova izuzetna vrsta daje veliki broj mladica. U oprašivanju i razmnožavanju Puye učestvuje veliki broj ptica, pčela i leptira među kojima se izdvaja veliki čileanski leptir Castnia psittacus kome je ona prirodni domaćin. Cvetanje se javlja s proleća ali tek nakon 6 – 8 godina starosti a nekada i kasnije. Imajući na umu ovu činjenicu u gajenju Puye potrebno je dosta strpljenja. U toku svog životnog veka cveta samo jednom i nakon precvetavanja završava svoj životni vek te su mnogobrojne mladice koje ostavlja za sobom dobra kompezacija.

Impozantni cvetovi plave i tirkizne boje su prava retkost u biljnom svetu a kada pogledate njihove raskošne i nadasve neobične cvasti morate priznati da se čekanje isplati!

Tabela održavanja:

puya kalendar radova ir

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Taxodium distichum