Biljke Enterijera

Calathea musaica

Calathea musaica - dendrolog

Calathea musaica iz porodica Marantaceae nam je podarila veliki broj interesantnih lisnodekorativnih vrsta, a jedna od njih je i Calatehea musaica. Kao vrsta opisana je još u 16. veku od strane italijanskog botaničara, fizičara i teoretičara Bartolomea Marante, po kome je i cela porodica dobila ime. Maranta je vrstu opisao u zbirci o medicinskim osobinama sobnih biljaka, tako je i postala poznata po svojoj nutritivnoj vrednosti i jestivom korenu. Ova vrsta potiče iz tropskih i suptropskih predela Južne Amerike, tačnije iz prašuma Brazila. U svom prirodnom okruženju rastu poput grmova koji dosežu visinu i do nekoliko metara.

Uslovi sredine

Calathea musaica je poznata još i kao „mreža“ (network) zbog neobičnog žuto-zelenog mozaika na sjajnim listovima. Poznata je još i po dnevno – noćnom ritmu pomeranja listova koje je praćeno šupljim zvukom i obezbediće dinamiku svakog prostora u kome se nalazi. S obzirom da prirodno okruženje ove vrste predstavljaju prašume Južne Amerike potrebno joj je obezbediti dosta vlage, indirektno svetlo i toplotu. Potrebno joj je obezbediti temperaturu između 15 i 23°C i temperatura u toku zime ne sme biti niža od 15°C jer ova vrsta ne podnosi hladnoću.

Za vreme letnjih meseci ima potrebu za dodatnom vlagom koja se može nadomestiti orošavanjem odstojalom vodom par puta nedeljno.  Zimi, naročito ukoliko intenzivno dogrevate prostoriju u kojoj je biljka, potrebno je instalirati posude sa vodom u okolini biljke i udaljiti je od grejnih tela. Kalatee su ljubitelji filtrirane svetlosti, a ukoliko je  izložena direktnoj svetlosti listovi će joj dobiti opekotine. Takođe, izbegavajte promaju i učestala strujanja vazduha. Ova vrsta obožava vlagu pa joj zemljište održavajte stalno vlažnim ali ne dozvolite da pliva u vodu. Supstrat tereba da je uvek svež i ocedit. Biljku u toku letnjih meseci možete prihranjivati đubrivom 20:20:20 na svake dve nedelje. U toku leta biljku zalivati 2-3 puta nedeljno, zimi jednom nedeljno. Poželjno je biljci čistiti listove vlažnom krpom.

Razmnožavanje

Najuspešnije se razmnožava se deobom  korena od aprila do marta meseca. Prilikom deobe, biljku pažljivo izvaditi iz sakije i podeliti je na segmente koji će imati i koren i nadzemni deo. U prethodno pripremljene saksije sa drenažnim slojem posaditi odvojene segmente. Biljku možete presađivati svake godine korišćenjem sveže humusne zemlje.

Bolesti i štetočine

Ukoliko ovu vrstu održavate na pravi način, budite sigurni da nećete imati probleme sa bolestima i šteočinama. U suprotnom, u slučaju prevelike i dugotrajne vlage supstrata doći će do truljenja korena. U slučaju prekomerne toplote doći će do uvijanja listova. Od štetočina se može javiti crveni pauk i ukoliko primetite paučinu na donjoj strani listova to je znak da je prisutna larva crvenog pauka. U tom slučaju potrebno je biljku prskati nekim sistematičnim insekticidom.

Calathea „Network“ je trenutno jedna od najpopularnijih biljka na društvenim mrežama. Prava je  “MUST HAVE” biljka za sve ljubitelje lisnodekorativnih biljaka!

Tabela održavanja:

Calathe musaica

Pogledajte ostale zanimljive vrste: Pilea peperomioides,

 

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor