Žbunje

Loropetalum chinense

Loropetalum chinense dendrolog

Loropetalum chinense u narodu poznat i kao kineske rese pripada porodici Himamelidaceae. Od prirode raste u Japanu, Kini i na Himalajima. Ime roda Loropetalum potiče od grčkih reči loron što znači traka i petalon što znači latica i odnosi se na trakaste latice cvetova. U našim klimatskim uslovima Loropetalum chinense raste kao kompaktan žbun visine 1.5m.

Ova atraktivna vrsta u svojoj osnovnoj formi ima zelene listove i bele cvetove, dok kultivari imaju listove u nijansama zelene, preko bronzane do purpurne boje i cvetove u ružičastim bojama. Ovo je zimzelena vrsta sa ovalnim naizmeničnim listovim čija boja zavisi od temperature i zrelosti same biljke. Grane su savitljive i graciozne i obrazuju jako lepu krošnju sa finim horizontalnim slojevima. Cvetovi su sitni, skupljeni u klastere, kod nekih kultivara su čak i mirisni. Osnovna vrsta ima bele cvetove dok kultivari mogu imati ružičaste i crvene cvetove. U toplijim krajevima kineske rese cvetaju već krajem zime u februaru, dok u hladnijim na proleće od aprila meseca, a cvetovi se zadržavaju oko dve nedelje na granama.

Uslovi sredine

Kineske rese imaju široku primenu u pejzažnoj arhitekturi i vrtlarstvu i mame poglede bilo da se sade pojedinačno u saksijama, u grupi sa drugim vrstama, kao žive ograde ili kao prekrivači tla. Vole sunčane položaje ali dobro podnose i polusenovita mesta, južne do jugozapadne položaje. Što se tiče supstarata, ovoj vrsti odgovaraju blago  kisela i plodna, dobro drenirana zemljišta. Može da opstane i u težim alkalnim supstratima i u većoj senci i tada će joj korenje biti ređe i pojaviće se dekolorizacija lisne mase. Ima vrlo male potrebe za navodnjavanjem, mada iskustva govore da je vrsta bujnija ukoliko se umereno zaliva. Može da izdrži i kratkotrajne niske temperature do -15°C i tada očekujte opadanje listova. Ukoliko su zime hladnije biljke se štiti platnima.

Krajem proleća i početkom leta se vrši prihrana. Vrsta podnosi orezivanje te je vrlo pogodna i za žive ograde ističući površinu na kojoj se nalazi.  Vrsta se orezuje posle cvetanja. Ukoliko želite da ovom interesantnom vrstom oplemenite svoj vrt potrudite se da joj nađete ušuškane pozicije i time je zaštitite od jakih severoistočnih vetrova na koje baš i nije otporna.

Bolesti i štetočine

Što se štetočina tiče, zabeleženi su napadi grinja koji se manifestuju požutelim listovima. Pored grinja, dešava se da supstrat bude zaražen nematodama i gljivičnim bolestima. Tada dolazi do truljenja korena i biljka poprima polegao izgled.

Loropetalum chinense je vrsta koja će vam pružiti veliko zadovoljstvo u kakvom god obliku odlučite da je gajite. Sasvim je skromna u pogledu zahteva koje ima prema sredini i ukolko ste pažljivi prema njoj i obezbedite joj osnovne uslove, vratiće vam višestruko!

Tabela održavanja:

Loropetalum chinense

Pogledajte druge zanimljive vrste: Hypoestes phyllostachia,

Ostavite odgovor