Biljke Enterijera

Kroton Codiaeum variegatum

Kroton Codiaeum variegatum dendrolog
Kroton Codiaeum variegatum

Kroton Codiaeum variegatum potiče s Malaja i iz istočne Indije i pripada porodici Euphorbiaceae, a u prvoj polovini 19. veka prenesena je na zapad. Do danas je uspešno uzgojeno mnogo varijeteta sa različitim oblicima listova i svi varijeteti su poznati pod imenom krotoni. Krotoni mogu da izrastu u fine grmove visine i širine oko jedan metar. Godišnji rast po biljci moze biti 20 – 25cm. Da bi Vam pružila pravu lepezu boja koje idu od žute, preko narandžaste i crvene pa do zelene, morate joj podrediti uslove sredine. Verujte, nije tako strašno kao što zvuči, samo treba pratiti uputstva.

Uslovi sredine

Kroton Codiaeum variegatum je biljka toplote i vlage i obožava svetlo, tako da će uspevati i na jakoj direktnoj sunčevoj svetlosti koja će joj omogućiti, gore pomenutu, lepezu boja i različite oblike listova. U toku letnjih meseci, kroton podnosi i do 27°C, dok zimi temperatura ne sme pasti ispod 12°C. Takođe, kroton zahteva stabilne uslove sredine bez temperaturnih kolebanja, promaje i promene vlažnosti prostora u kome obitava. Što će reći da biljku u toku leta, kada je vazduh suvlji, zalivate 2 – 3 puta nedeljno i svakodnevno prskate listove, ali nikako po jakom Suncu jer će izgoreti.

Vlaga zemljišta

Krotoni vole stalnu vlagu u zemljištu ali i dobru drenažu. Petnaest minuta nakon zalivanja izbaciti vodu iz podmetača saksije. Zimi je zalivati na svakih pet do sedam dana i to mlakom i po mogućstvu mekom vodom. Početkom grejne sezone kada vazduh postane suv, dodatnu vlagu biljci obezbedićemo ovlaživačem ili postavljanjem posude sa vodom pored biljke.

Prihranjivanje Krotona

Prihranjivanje Kroton Codiaeum variegatum se praktikuje leti na svake dve nedelje. Ukoliko je moće izbegaviti sporotopiva mineralna đubriva. Presđivanje je najbolje obaviti u aprilu. Kroton se razmnožava na proleće reznicama sa vrhova stabljike pri velikoj vlažnosti vazduha i temperaturi od oko 25°C. Ukoliko vas na zimu kroton iznenadi i odbaci svo donje lišće, nemojte se brinuti, biljka ne propada već se priprema se za mirniju fazu svog životnog ciklusa.

Proizvod možete kupiti u našoj internet prodavnici
Insekti i štetočine Codiaeum varigatum Krotona

Štetočine koje napadaju krotone su biljne i štitaste vaši i crveni pauk. Odbranu od ovih štetočina obradićemo detaljnije u jednom od narednih članaka.

Kako biste održavali potrebne uslove sredine ovoj biljkama bilo bi jako korisno imati merače vlage, svetlosti, i temperature zemljišta što će vam omogućiti pravilan razvoj biljke i veliku uštedu vremena.

Codiaeum variegatum 1
Osmelite se i uživajte u krotonu!

Ukoliko želite da pročitate više o bolestima, štetočinama i savetima za njihovo suzbijanje pogledajte „Codiaeum variegatum saveti“ tekst.

Ostavite odgovor