Biljke Enterijera

Senecio rowleyanus

Senecio rowleyanus dendrolog

Senecio rowleyanus biljka nosi ime svog pronalazača G.D. Rowleya. Trajna je zeljasta sukulenta iz porodice glavočika (Asteraceae). Od prirode raste u Jugozapadnoj Africi između kamenja i drugih biljnih vrsta i može da naraste od 60-90 cm u dužinu. Ima plitak i mali korenov sistem. Vrlo je dekorativna vrsta i tokom cele godine izgleda fantastično zahvaljujući listovima koji su okrugli i zeleni, oblika i veličine graška.Zbog  toga je ponegde i zovu ukrasni grašak.string of pearls senecio rowleyanus 1

„Perla“ je poznata još i kao krunica, voli sunčevu svetlost ali ne direktnu, a takođe joj prijaju i polusenovita mesta. Niskih je zahteva prema zemljištu, samo je potrebno da joj obezbedite peskovitu, dobro dreniranu zemlju. Leti traži temperature oko 25°C, a zimi oko 15°C i oskudno zalivanje. U toku letnjih meseci potrebno je zalivati jednom nedeljno, a izmedju dva zalivanja supstrat treba biti suv. Prilikom zalivanja Senecio rowleyanus ne kvasiti listove.  Listove treba, s vremena na vreme, očetkati finijom četkom od prašine. Prihranu joj možete dati na proleće i možda još jednom u toku leta, ne treba preterivati jer joj u suprotnom strada koren.

Razmnožava se na proleće mladim reznicama dugim oko 10cm  ili deobom korena. Senecio biljku bi trebalo presaditi nakon perioda od 3. godine kako biste joj omogućili pravilan razvoj. Kada “Perli” pružite kompletne uslove i ljubav ona će vas nagraditi cvetovima koji će joj dati potpuno novi izgled. Inače, za one koji nisu znali, Senecio vodi poreklo od latinske reči senex, što znaci starac, jer biljka u cvetanju podseća na bradu starca.

Važno je istaći da je vrsta otrovna, tako da svi oni koji imaju osetljivu kožu, u radu sa biljkom neka budu posebno obazrivi i neka ne zaborave da koriste zaštitne rukavice!

Za sve one koji ponekad zaborave da zaliju svoje zelene biljne ljubimce, ovo je idealna vrsta za gajenje – malo traži, mnogo daje!

Tabela nege:

Senecio rowleyanus

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Pilea peperomioides

Ostavite odgovor