Biljke Enterijera

Anthurium

Anthurium dendrolog

Anthurium pripadaja porodici Araceae koja broji oko hiljadu vrsta, a ime potiče od grčkih reči anthos što znači cvet i oura što znači rep. Ove tropske vrste potiču iz Kolumbije i tropske Centralne Amerike. Kao sobne vrste, najčešće se uzgajaju cvetnodekorativne vrste različitih boja cvetova i dekorativnih listova, od kojih su najzastupljeniji: A. scherzerianum, A. andreanum i A. crystallinum.

Uslovi sredine

Anthurium je biljka konstantnih uslova sredine, te tako jednom ustaljene uslove sredine nemojte menjati. Kao i sve tropske vrste vole visoku temperaturu, puno indirektnog svetla i visoku vlažnost vazduha. Najbolje napreduju u svetlim prostorijama na indirektnoj svetlosti, sem u zimskim mesecima kada podnose i direktno svetlo. Anturijum voli visoku temperaturu koja zimi ne sme biti niža od 15°C, dok je maksimalna temperatura koju mogu podneti 30°C. Pored svetlosti neophodan faktor u gajenju anturijuma je i visoka vlaga vazduha. U cilju podizanja vlage vazduha u toku letnjih meseci biljku možete orošavati i više puta dnevno. Još jedan od načina podizanja vlage vazduha koji može biti koristan u toku zime je i instaliranje posude sa vodom u blizini biljke. Ove biljke imaju prosečne potrbe za vodom, te u toku letnjih meseci anturijume možete zalivati dva puta nedeljno, a zimi jednom u toku nedelje.

Kod zalivanja je važno da se sav višak vode izbaci iz podmetača. Kod izbora supstrata presudno je da je ocedit i dobro dreniran. Prihrana u toku aktivnog rasta i razvoja je ključan faktor koji će omogućiti vašoj biljci adekvatan napredak. Ukoliko su zdravi, anturijumi cvetaju u bilo koje doba godine što povećava njihovu dekorativnost. Listovi se redovno čiste vlažnom krpom. Kod odabira mesta za anturuijume imajte na umu da  ne vole strujenje vazduha i shodno tome postavite ih na zaštićeno mesto.

Razmnožavanje

Anthurium se najjednostavnije razmnožava deljenjem busena ili uzimanjem reznice sa stabla u januaru ili februaru na temperaturi od 21°C. Poželjno je presađivati ih svake druge godine i pri tome koristiti treset sa drenažnim slojem, održavati ga suvim i prozračnim između dva zalivanja.

Bolesti i štetočine

Iako se pokazalo da su anturijumi vrlo otporne vrste biljaka, mogu stradati od napada vaši i gljivičnih oboljenja. Kada primetite bele vunaste naslage na listovima i lisnim peteljkama biljku su napale vaši koje možete suzbijati insekticidima ili mehanički – vatom natopljenom metil – alkoholom. Ukoliko na listovima primetite smeđe pege – gljivice, biljku prskajte sistematičnim fungicidima.

Tabela održavanja:

anturijum

Ove egzotične biljke sa smelim i upečatljivim cvetovima i sjajnim, tamnozelenim listovima su dugotrajne, neodoljivo lepe i simbolizuju gostoprimstvo. Kada u nečijem domu ili poslovnom prostoru naiđete na anturijume znajte da je vlasnik ovog predivnog cveta dobar domaćin. Ukoliko vam se svideo Anthurium, Adenium ćete obožavati.

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor