Biljke Enterijera

Anthurium

Anthurium dendrolog

Anthurium pripadaja porodici Araceae koja broji oko hiljadu vrsta, a ime potiče od grčkih reči anthos što znači cvet i oura što znači rep. Ove tropske vrste potiču iz Kolumbije i tropske Centralne Amerike. Kao sobne vrste, najčešće se uzgajaju cvetnodekorativne vrste različitih boja cvetova i dekorativnih listova, od kojih su najzastupljeniji: A. scherzerianum, A. andreanum i A. crystallinum.

Uslovi sredine

Anthurium je biljka konstantnih uslova sredine, te tako jednom ustaljene uslove sredine nemojte menjati. Kao i sve tropske vrste vole visoku temperaturu, puno indirektnog svetla i visoku vlažnost vazduha. Najbolje napreduju u svetlim prostorijama na indirektnoj svetlosti, sem u zimskim mesecima kada podnose i direktno svetlo. Anturijum voli visoku temperaturu koja zimi ne sme biti niža od 15°C, dok je maksimalna temperatura koju mogu podneti 30°C. Pored svetlosti neophodan faktor u gajenju anturijuma je i visoka vlaga vazduha. U cilju podizanja vlage vazduha u toku letnjih meseci biljku možete orošavati i više puta dnevno. Još jedan od načina podizanja vlage vazduha koji može biti koristan u toku zime je i instaliranje posude sa vodom u blizini biljke. Ove biljke imaju prosečne potrbe za vodom, te u toku letnjih meseci anturijume možete zalivati dva puta nedeljno, a zimi jednom u toku nedelje.

Kod zalivanja je važno da se sav višak vode izbaci iz podmetača. Kod izbora supstrata presudno je da je ocedit i dobro dreniran. Prihrana u toku aktivnog rasta i razvoja je ključan faktor koji će omogućiti vašoj biljci adekvatan napredak. Ukoliko su zdravi, anturijumi cvetaju u bilo koje doba godine što povećava njihovu dekorativnost. Listovi se redovno čiste vlažnom krpom. Kod odabira mesta za anturuijume imajte na umu da  ne vole strujenje vazduha i shodno tome postavite ih na zaštićeno mesto.

Razmnožavanje

Anthurium se najjednostavnije razmnožava deljenjem busena ili uzimanjem reznice sa stabla u januaru ili februaru na temperaturi od 21°C. Poželjno je presađivati ih svake druge godine i pri tome koristiti treset sa drenažnim slojem, održavati ga suvim i prozračnim između dva zalivanja.

Bolesti i štetočine

Iako se pokazalo da su anturijumi vrlo otporne vrste biljaka, mogu stradati od napada vaši i gljivičnih oboljenja. Kada primetite bele vunaste naslage na listovima i lisnim peteljkama biljku su napale vaši koje možete suzbijati insekticidima ili mehanički – vatom natopljenom metil – alkoholom. Ukoliko na listovima primetite smeđe pege – gljivice, biljku prskajte sistematičnim fungicidima.

Tabela održavanja:

anturijum

Ove egzotične biljke sa smelim i upečatljivim cvetovima i sjajnim, tamnozelenim listovima su dugotrajne, neodoljivo lepe i simbolizuju gostoprimstvo. Kada u nečijem domu ili poslovnom prostoru naiđete na anturijume znajte da je vlasnik ovog predivnog cveta dobar domaćin. Ukoliko vam se svideo Anthurium, Adenium ćete obožavati.

Ostavite odgovor