Žbunje, Biljke

Heliconia rostrata – Helikonija

Heliconia rostrata – Helikonija Dendrolog

Heliconia rostrata – Helikonija

Izuzetno atraktivna tropska i suptropska vrsta koja pripada istom redu kome pripadaju i banane. Heliconija potiče iz Južne i Centralne Amerike. Rastu iz rizoma i litovi mogu da dostignu i 2-2,5 m u visinu. Listovi su u obliku vesla slično kod banan i često resasti usled jakih vetrova. Snažan utisak ostavljaju živopisni lanci cvetova koji mogu biti i do 0.5 m dugački. Pravi cvetovi su sitni i neugledni i obloženi su ekspresivnim braktejama, lažnim cvetovima. Brakteje su uglavnom crvene i po obodu žute, mada ima kultivara sa narandžastim braktejama, samo crvenim ili žutim. Oblik brakteja podseća na papagajev kljun ili klješta jastoga te ga tako i meštani područja gde raste nazivaju. Brakteje su povezane u visećim lancima i daju upečatljiv kontrast sa zelenim listovima.

Uslovi sredine

Helikonija voli vlažna i svetla mesta, zaštićena od direktnog sunca. Kako od prirode raste u tropskim šumama , voli vlažno ali dobro drenirano zemljište. Pored toga, najbolje uspeva na bogatom i blago kiselom zemljištu. Cveta posle druge godine života. Cvetovi su sitni i neugledni obloženi vatrenim braktejama, lažnim cvetovima koje pored boje imaju i vrlo interesantan oblik. Meštani helikoniju naju biljka papagaj (jer brakteje imaju oblik papagajevog kljuna) ili klješta jastoga. Boja brakteja ide od vatreno crvene, narandžaste do žute. Najefektnija kombinacija boja je crvene sa žutim obodom. Ukoliko su obezbeđeni optimalni uslovi sa rast i razvoj brakteje, koje se javljaju na leto i jesen, se mogu zadržati i nekoliko meseci na biljci.

Koren je rizom iz koga se stalno javljaju nove stabljike što biljci omogućava kontinuirano cvetanje. Kako bi se obezbedilo bogato cvetanje prihranjivanje se vrši proleća i nastavlja svaka dva meseca do jeseni. Kod gajenja i nege helikonije potrebno je obazrivo korišćenje đubriva jer veće količine jakih đubriva mogu oštetiti rizom. Na zimu je važno zaštititi biljku od niskih temperatura i to unošenjem u zatvoren svetao prostor koji se nedogreva jer vrsta voli visoku vlagu vazduha.

Tabela održavanja:

Heliconia rostrata kalendar

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Guzmania lingulata

Ostavite odgovor