Žbunje

Lovor višnja Prunus laurocerasus

Lovor-višnja-Prunus-laurocerasus-dendrolog

Lovor višnja je zimzeleni grm koji nam dolazi iz Jugoistočne Evrope i Jugozapadne Azije. Može da naraste 4 – 6 metara u visinu dok u izuzetnim slučajevima i u zavisnosti od kultivara naraste i preko 10m. Naziv je dobila po tome što joj listovi liče na listove lovora.

Lovor višnja je lisno dekorativna vrsta koja je vrlo zastupljena kod nas pre svega kao živa ograda ali i kao zaseban žbun. Listovi su joj tamnozeleni, sjajni i kožasti. Cvetovi su skupljeni u grozdaste cvasti, cvetaju u martu i aprilu. Plodovi su tamne bobice koje dozrevaju na jesen.

Uslovi sredine

Raste u uslovima punog Sunca do polusenke, mada može uspeti i u potpunoj senci. Voli vlažno, dobro drenirano, plodno zemljište. Za zadržavanje vlage i regulisanje temperature u zemljištu preporučljivo je korišćenje malča kojim se prekriva zemlja oko biljke. Odlično podnosi niske temperature i gradske uslove sredine zbog čega je i vrlo zastupljena po parkovima, oko ugostiteljskih objekata i u privatnim vrtovima. Odlično podnosi orezivanje u toku celog vegetativnog perioda. Prvo orezivanje treba sprovesti u martu, a drugo pre cvetanja u maju i to po suvom vremenu. Svi delovi biljke su otrovni. Listovi sadrže otrovne glikozide kojima se bore protiv neprijatelja, dok u plodovima ima amigalina koji se pretvara u cijanovodoničnu kiselinu.

Razmnožavanje

Razmnožava se iz semena, reznicama, korenovim izdancima, položenicama. Reznice se mogu uzeti u proleće ili jesen sa vrha grane dužine 10 – 15cm. Reznicu potom očistiti od donjih listova i zabodsti u mešavinu treseta i peska. Drugi način je ožiljavanje reznice u posudi sa vodom. Kada se biljke ožile na bilo koji nači, biljku je potrebno presaditi u saksiju. Brzorastuća je vrsta sa godišnjim prirastom oko 35 – 40cm što je čini pogodnom za brzo formiranje žive ograde.

Izuzetno je otporna vrsta i na bolesti i štetočine tako da uz redovno zalivanje i prihranu ova vrsta će vam dati izuzetne efekte i kompaktne žive ograde. Lovor višnja je zgodna i za sadnju u gupama sa drugim vrstama za šta su praktičniji kultivari manjeg rasta.

Neki od kultivara Prunus laurocerasus su: Prunus laurocerasus ′Caucasica′, Prunus laurocerasus ′Shipkaensis′, Prunus laurocerasus ′Otto Luyken′ Prunus laurocerasus ′Kleopatra′, Prunus laurocerasus ′Rotundifolia′, Prunus laurocerasus  ′Etna′, Prunus laurocerasus ′Ani′, Prunus laurocerasus ′Novita′.

Tabela održavanja:

Prunus laurocerasus

Pogledajte druge zanimljive vrste: Nandina domestica,

Ostavite odgovor