Perene

Pachysandra terminalis

pachysandra-terminalis-dendrolog

Pachysandra je perena poreklom iz Japana, Koreje i Kine i pripada porodici Buxaceae. Zimzelena je vrsta koja može da naraste do 60cm u visinu. Spororastuća je i ima vrlo lepe, sjajne, svetlozelene, jednostavne listove i puzave stabljike. Cvetovi su beli i javljaju se početkom proleća.

Odgovaraju joj polusenovita i senovita mesta. Ukoliko je izložena direktnom suncu listovi Pachysandra terminalis poprimaju žućkastu boju. Voli vlažna, dobro drenirana zemljišta koja su kisela i hranljiva. Ukoliko vam zemljište nije kiselo, Pahisandru možete gajiti u plastičnim kontejnerima na supstratu specijano pripremljenom za tu namenu. Imamo ga u ponudi pa nas kontaktirajte ukoliko ste se odlučili baš za ovu perenu. Pahisandra toleriše periodičnu sušu i neutralna do blago alkalna zemljišta, pa se smatra vrlo pogodnom za ozelenjavanje prostora. Mladim sadnicama je potrebno malo više vode do ukorenjavanja, a kasnije imaju umerene zahteve prema navodnjavanju. Ukoliko niste u mogućnosti da joj obezbedite idealne uslove za rast i razvoj pahisandra će istolerisati i vrlo oskudan supstrat kao i sušne periode.

Pahisandra ima veliku primenu u pejzažnoj arhitekturi za ozelenjavanje žardinjera, u podizanju cvetnih tepiha, u bordurama. Vrlo je efektna u kombinaciji sa drugim biljkama. Razmak sadnje je 15 – 30cm. Razmnožavaju se jednostavno kao i većina perena, iz semena, reznicama i deobom busena. Ukoliko je sadite na većem razmaku imajte na umu da će prostor između sadnica popuniti za duže vremena nego većina perena jer je spororastuća vrsta. Ukoliko joj odgovaraju ekspozicija, uslovi sredine i teren, vrlo lako će se razvijati i neće tražiti posebne uslove niti će joj biti potrebno posvećivati previše pažnje.

Budite uvereni da ćete sa sadnjom perena naročito onih brzorastućih smanjiti probleme sa pojavom korova, a malčiranje površine oko perena će vam u tome doprineti. Kombinacijom perena svetlozelenih, tamnozelenih i plavičastih listova dobićete neverovatan vizuelni efekat u vrtu.

Pachysandra terminalis

Pogledajte druge zanimljive biljke: Sedum pachyclados,

Slični Postovi

Ostavite odgovor