Biljke Enterijera

Ficus microcarpa ‘Ginseng’

Ficus microcarpa dendrolog

Ficus microcarpa – Kineski bonsai dragulj

Ficus microcarpa deo je porodice dudova Moraceae koja broji između osamsto i dve hiljade vrsta. Ficus ‘Ginseng’ je prvobitno rastao samo u delovima Azije. Danas se uzgajaju u Kini i Maleziji odakle ih nakon petanaest godina rasta uvoze holandski uzgajivači. Inače, ginsen je kineska reč koja označava koren. Interesantna činjenica kod bonsai biljaka je da su one dugo živele pre nogo što su stigle u vaš dom.

Opšti izgled biljke

Odlikuje se tamnozelenim, ovalnim listovima i često zakrivljenim, trbušastim stablom. Ponekad se kalemi sa vrstom Ficus microcarpa. Stablo u većini slučajeva ima glatku sivu koru. Ova vrsta fikusa je otrovna za kućne ljubimce, posebno je opasno ako pojedu lišće.

Uslovi sredine

Bonsai fikus je sobna biljka koja nije otporna na mrazeve tako da je zimi morate uneti u zatvorenu prostoriju gde temperatura ne sme pasti ispod 15ºC. Leti je možete držati na otvorenom. Ficus ‘Ginseng’ zahteva konstantne temperaturne uslove. Da bi vam ova atraktivna vrsta bila „živa i zdrava“ potreno je da joj obezbedite dosta direktnog svetla i visoku vlažnost vazduha.

Niska vlažnost vazduha i otpornost na sušu

Generalno fikusi su tolerantni na nisku vlažnost vazduha zbog svojih kožastih, voskastih listova ali znajte da vam u takvim uslovima neće maksimalno napredovati i razvijati vazdušno krenje. Zaliva se umereno i vrlo je zahvalan jer podnosi kratkotrajna prekomerna zalivanja i sušne periode. Trudite se da voda za zalivanje bude meka i da je sobne temperature. U toku letnjih meseci prijaće joj dodatna vlaga u smislu orošavanja. Budite umereni u orošavanju kako ne bi došlo do neželjenih gljivičnih oboljenja.

Održavanje

U gajenju bonsai ficusa vrlo je važno prihranjivati biljku na svake dve nedelje u toku leta i na svake dve do četiri nedelje u toku zime. Za prihranu se koristi tečno ili čvrsto organsko đubrivo.

Orezivanjem do Bonsai forme

Da bi očuvali bonsai formu drveta neophodno je da fikus orezujete. Nakon olistavanja šest do osam listova orežite dva. Ukoliko želite da vam stablo bude zadebljalo, trbušasto, biljku pustite da raste jednu do dve godine. Snažni rezovi koji su neophodni nakon ovog vremena neće uticati na zdravlje biljke i novi izdaci će se normalno razvijati. Neophodno je zaštititi veće rane zaštitnom voskom.

Povijanje grana žicom i orezivanje korena

Povijanje tankih do srednje debelih grana žicom se vrši vrlo lako jer su veoma fleksibilne. Žice je potrebno redovno kontrolisati jer se vrlo brzo usecaju u koru. Fikus dobro podnosi i orezivanje korena. Presađivanje fikusa sprovodite svake druge godine na proleće pri čemu se koristi nova mešavina supstrata.

Razmnožavanje reznicama

Ficus microcarpa ‘Ginseng’ se razmnožava reznicama u bilo koje doba godine, a najbolji rezultati se postižu reznicama uzetim sredinom leta. Fikus se lako razmnožava i iz semena na proleće. Razmnožavanje vazdušnim korenjem se najbolje sprovodi na proleće u aprilu i maju.

Spajanje više stabala u pletenu formu

Jedna od interesantnih osobina fikusa je da ima spospobnost spajanja delova biljke koji se dodiruju pod pritiskom, pa se tako koreni i stabla mogu spojiti u atraktivne strukture. Na primer, ovo se može iskoristiti za spajanje mnogo mladih biljaka vezivanjem što će stvoriti jedno pojedinačno jako deblo.

Kalemljenje za mini forme

Kalemljenje se vrlo često primenjuje, te ukoliko su uslovi rasta idealni, koreni uzeti sa jednog dela stabla mogu se kalemiti u drugom položaju. Za brže zarastanje velikih rana mladih biljaka, izdanci ili vazdušni koreni se mogu presađvati direktno na rane. Tako da ukoliko ste srećan vlasnik ovog bonsai fikusa možete sa gotovo neograničenom kreativnošću oblikovati ovu vrstu i povećati njenu atraktivnost.

Bolesti i štetočine

Fikusi su prilično otporne vrste na štetočne. U zimskom periodu često dolazi do problema usled suvog vazduha i nedovoljno svetlosti. U ovakvim uslovima dolazi do opadanja lišća. Mogu se javiti napadi paukova i vaši i u tom slučaju koristite sistematične insekticide koji se nanose folijarno.

Ovaj robustan bonsai fikus se lako gaji i pogodan je za početnike. Pruža nezamenjiv i drugačiji izgled svakog kuta u prostoru zato mu pružite pažnju koju zaslužuje!

Sada kada sve ovo znate možete poručiti neki od Ficus microcarpa iz naše aktuelne ponude:

Ficus Bonsai Ginseng 40cm

Biljku možete kupiti i u našoj internet prodavnici

Ficus microcarpa ginseng

Ukoliko vam se svideo Ficus microcarpa ginseng bonsai možete pročitati i više o fikusima u tekstu Fikusi – biljke za svaki dom.

Nazad na listu

Slični Postovi

Ostavite odgovor