Blog, Biljke Enterijera

5 najboljih biljaka za radni prostor

5-najboljih-biljaka-za-radni-prostor-dendrolog

5 najboljih biljaka za radni prostor

Većina ljudi najkvalitetniji deo dana provodi u radnom okruženju – kancelarijama, fabričkim postrojenjima, radionicama. Radni dan često počinje pre svitanja, a završava se po zalasku sunca što za ljubitelje prirode zaista predstavlja problem. Oplemenjivanjem radnog prostora biljkama povećaćete produktivnost i imaćete više motivacije za rad. Pored većeg radnog učinka biljke u vašem okruženju utiču i na povećanje vlažnosti vazduha, neutrališu toksine iz vazduha i vaš radni prostor obogaćuju kiseonikom i utiču da se osećate prijatno.

Sansevieria dendrolog
Sansevieria sp.

U narodu poznata kao „Indijansko pero“ ili „Svekrvin jezik“ je vrlo elegantna i otporna sobna biljka. Ima jako skromne zahteve prema uslovima sredine i pružiće vam mnogo više od onoga što ćete u nju uložili. Držite je na poluzasenjenim položajima i retko je zalivajte. Kao i kod drugih vrsta, postoje različiti kultivari sanseveria te shodno veličini radnog prostora možete odabrati kultivar po meri. Sanseverije su poznate i po tome što neutrališu aerozagađenja i ublazavaju zračenja od monitora i tv ekrana. Za manje prostore odaberite neku od patuljastih formi među kojima se ističu ‘Futura Superba’ ili ‘Whitney’. Indijansko pero je vrlo dugovečna i spororastuća biljka pa imajte na umu da ćete zajedno dočekati penziju.

Zamia dendrolog
Zamioculcas zamiiofolia

Zamija je vrlo popularna sobna biljka raskošnih sjajnih i mesnatih listova. I pored činjenice da vodi poreklo iz Afrike, ova sukulenta je poznata po tome što odlično toleriše senku te je vrlo česta u tamnim kancelaijama i hodnicima. I ova vrsta ne traži puno pažnje, što je vrlo važno kada je radno okružeje u pitanju, neće Vam oduzimati vremena u održavanju. Možete je gajiti na veštačkom osvetljenju što se pre svega odnosi na kancelarijske prostore bez prozora tj. prirodnog osvetljenja. Prijaće joj uklanjanje prašine s listova s vremena na vreme. Ima jako male potrebe za vodom te će vam biti zahvalnija ukoliko zaboravite da je zalijete, dok vam preterano zalivanje neće oprostiti. Poseban ambijent daje kultivar „Raven“ koji ima crne listove i crno stablo.

Nolina dendrolog
Nolina recurvata

Nolina ili „Slonovo stopalo“ je još jedna od biljaka koje su vrlo jednostavne za održavanje. Za razliku od prethodne dve, ovo je vrsta pune svetlosti koja odlično podnosi polusenovita mesta. Idealna je za osvetljene kancelarijske prostore i svojim atraktivnim izgledom oplemeniće svaki radni kutak. Zaliva se retko jer u svom stablu – slonovom stopalu ima rezerve vode. Nolina može da poraste par metara u visinu ali je izuzetno spororastuća i ukoliko kupite biljku od četrdesetak cm visine nemojte brinuti da li ćete imati problem sa visinom bar narednih deset godina.

Dracaena dendrolog
Dracaena marginata

Dracene su vrlo česte kancelarijske i sobne biljke te je opštepoznato da su vrlo zahvalne biljke za održavanje. U zavisnosti od uređenja enterijera možete odabrati kultvar sa odgovarajućom bojom listova i sigurno ćete biti zadovoljni kako dracene oplemenjuju vaš radni prostor. Dracene vole tamnije prostore ili polusenovite položaje i prema zalivanju imaju skromne zahteve. Vole dobro propusno zemljište. Vole da se orošavaju što im možete nadomestiti brisanjem listova kada je to potrebno.

Philodendron imperial green dendrolog
Philodendron

Danas postoje mnogi kultivari ove vrste koja može biti žbunasta ali i puzajuća sobna biljka. „Imperial Green“ je žbunasti kultivar sa sjajnim tamnozelenim listovima dok je „Imperial Red“ hibrid tamnocrvenih sjajnih listova. Bilo da ga gajite u svetlim prostorijama ili ušuškanim ćoškovima, filadendron će razveseliti i oplemeniti vaš radni ambijent. Od penjućih formi koji je idealan uz totemske štapove preporučuje se kultivar „Brandi“. Filadendroni vole umereno vlažno zemljište te je najbolje da uz sebe imate posudu za zalivanje koja će vas podsećati na to da je treba češće zalivati. Vrlo je interesantna u formirnju zelenih zidova.

Sada kada znate kojih su to 5 najboljih biljaka za radni prostor, pročitajte i kojih su 5 biljaka za kancelarijski prostor.

Ostavite odgovor