Žbunje

Callicarpa bodinieri

Callicarpa-Kalikarpa-dendrolog

Callicarpa bodinieri ili Kineska kalikarpa je jedan od najatraktivnijih listopadnih žbunova koji poreklo vodi iz zapadne Kine. Atraktivnost duguje svojim plodovima koji su ujedno i jedini ljubičasti plodovi među žbunjem. Ime je dobila po francuskom misionaru Emilu Bodinieru koji ju je intrudokovao u Evropu iz Kine u 19. veku.

Kalikarpa je listopadni žbun koji može da naraste i do 2 metra u visinu. Listovi su svetlozelene boje, a na jesen dobijaju jarko narandžastu boju. Cvetovi su u cvastima jako sitni i dekorativni i javljaju se u junu. Kalikarpa plodonosi u septembru i oktobru mesecu. Plodovi su bobice ljubičato-roze boje i ostaju na granama u toku cele zime. Posebno su dekorativne posle opadanja listova jer se zadržavaju na granama i posle opadanja listova. U proleće listovi počinju da rastu i Callicarpa bodinieri dobija svoj pun u junu mesecu kada je cvetanje u punom jeku.

Kalikarpa voli pre svega sunčana mesta, ali dobro raste i na polusenovitim. Da bi plodonosila potrebno joj je dosta svetla ali joj je neophodna i faza mirovanja u toku zime. Takođe, za razvoj plodova vrste Callicarpa bodinieri važna je i prihrana koju je potrebno sprovoditi na proleće i jesen. Kalikarpa voli dobro drenirana zemljišta, slabo kisela do neutralna. Ima umerene zahteve prema vlagi što znači da ne voli mnogo vlažna zemljišta, ali i ne podnosi sušu. Razmnožava se zrelim reznicama sa dvogodišnjeg stabla i zelenim reznicama tokom jula i u oba slučaja ima visok stepen vegetativnog ožiljavanja.

Ova vrsta je vrlo laka za održavanje, fascinantna je naročito u jesen u kombinaciji sa drugim vrstama. Ova vrsta izuzetno je otporna na bolesti i štetočine tako da je idealna za gajenje u svakom smislu. U vrtovima se dobro gaji, voli orezivanje i može se oblikovati veoma lako i jednostavno alatima za orezivanje.

 

Callicarpa

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Nandina domestica,

Ostavite odgovor