Perene

Sedum pachyclados

Sedumi su perene koje pripadaju porodici Crassulaceae i pre svega su lisnodekorativne. Vrsta može da naraste 5 – 10cm i brzo se širi. Listovi su plavičastozeleni. Cvetovi su sitni, beli i javljaju se od maja pa sve do jula meseca. U toku zime listovi seduma se suše i na proleće ponovo olistavaju.

Vrsta voli  sunčana do polusenovita mesta. Sedumi ne zahtevaju puno vode, čak tolerišu i duže sušne periode, pa su i u tom smislu vrlo zahvalni za održavanje. Generalno, ova vrsta nema specijalnih zahteva prema uslovima sredine,a toleriše i vrlo oskudne uslove gradske sredine. Prihranjuje se na proleće i na sredini sezone. Prihranjivanje na kraju sezone se izbegava kako ne bi došlo do preteranog razvoja biljke pred zimu. Na ovaj način sprečava se oštećenje biljke usled mraza.

Izuzetno je pogodna za ozelenjavanje žardinjera, kamenjara, bordura i krovnih vrtova što je čini čestim izborom u pejzažnoj arhitekturi. Sa svim navedenim karakteristikama sedumi su vrlo je pogodni za ozelenjavanje kosina i padina gde je potrebna kontrola površinske erozije.Sadnja seduma se vrši na 25 – 30cm.

Razmnožava se semenom, reznicama i deobom korena na proleće. Setva semena se vrši u rano proleće ili jesen u plitkim klijalištima. Potrebno je obezbediti dosta toplote i vlage. Kada se jave 3 lista, biljka se presađuje u saksije. Razmnožavanje deobom korena se vrši u rano proleće i posle deobe biljke se odlažu u mračnu prostoriju kako bi se prosušile. Nakon prosušivanja se sade u supstrat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *