Žbunje

Photinia x fraseri ‘Red Robin’

Photinia x fraseri dendrolog

Photinia x fraseri je hibridni ukrasni grm ili manje drvo koji je nastao ukrštanjem P. serrulata i P. glabra. Član je porodice Rosaceae, a botaničko ime roda photeinos potiče od grčke reči koja znači sjajno i odnosi se na često sjajne listove vrsta ovog roda. Prirodno područje vrste su Himalaji, Indija, Tajland i Japan.

Uslovi sredine

Photinia x fraseri je pre svega lisnodekorativna vrsta koja ima sjajne tamnozelene, kožaste listove, koji sa mladim crveno-purpurnim listovima daju vrlo atraktivan kontrast. Cveta u maju u cvastima belo-roze boje. Plodovi su crvene bobice koje do zime postaju crne i zadržavaju se na granama. Kada se gaji na punom suncu i plodnom humusnom supstratu, novi mladi listovi su crveno purpurne boje . Ukoliko se gaji u polusenci novi listovi će biti bledo crveni. Photinia x fraseri toleriše kako polusenku tako i manje bogata zemljišta kod kojih je presudna oceditost. Odgovara joj umerena vlaga i to zalivanji u zoni korena. Poželjno je zemlju oko korena prekriti malčom u cilju očuvanja vlage i temperature zemljišta, kao i zaštite od korova.

Brzorastuća je vrsta i to je pored fenomenalnog izgleda čini vrlo poželjnom za formiranje živih ograda. U prvim godinama je potrebna prolećna prihrana i redovno zalivanje kako bi se biljka pravilno i brzo razvijala. Sa redovnom prihranom fotinija može imati godišnji prirast i preko jednog metra. Prilikom formiranja žive ograde razmak sadnje treba biti 60-80 cm u zavisnosti od visine sadnice. Pored malčiranja idealno je uvesti ekonomičan sistem za zalivanje kap po kap i sa ovakvim uslovima bez sumnje imaćete izuzetnu, zdravu i koloritnu živu ogradu.

Orezivanje i održavanje

Podnosi orezivanje koje je najbolje vršiti na proleće što pospešuje rast biljke, a potom još jednom na zimu. Jesenje orezivanje Photinia x fraseri se izbegava jer postoji opasnost da mladi izbojci podlegu ranim zimskim mrazevima, Otporna je na niske temperature, kratkotrajne mrazeve i štetočine. Pred zimski period, usled niskih temperatura biljka odbacuje deo lišća koje se na proleće uspesno obnavlja. Uglavnom strada od gljivičnih oboljenja usled prekomerne vlage u zemljištu. Može se saditi u toku cele godine ako je sadnica u kontejneru. Razmnožavanje se vrši iz semena i reznicama i to poludrvenim na jesen ili rano proleće.

Fotiniju možete gajiti kao saksijsku vrstu na terasi, živu ogradu u dvorištu ili kao samostalno drvo. Ukoliko je gajite kao samostalnu biljku najatraktivnija je kalemljena fotinija na „štapu“. Ima veliku primenu u pejzažnoj arhitekturu zbog atraktivnosti lisne mase i svoje otpornosi na uslove sredine. Uverite se u jednostavnost gajenja ove vrste i oplemenite svoj vrt ili terasu, jedno je sigurno – uživaćete!

Tabela održavanja:

Photinia x fraseri

Pogledajte i druge zanimljive vrste: Lovor višnja Prunus laurocerasus,

Slični Postovi

Ostavite odgovor