Biljke Enterijera

Pachira aquatica

Pachira aquatica dendrolog

Pachira, u narodu poznata i kao vodeni kesten, je deo porodice Malvaceae, roda Pachira i potiče iz močvara Srednje i Južne Amerike. U svom prirodnom staništu doseže visinu do 18m, dok u kultivisanim uslovima od 0.6 – 2m. Ova vrsta ima vrlo atraktivno isprepletano stablo i lepe sjajne, petoprste, kopljaste listove. Uzgaja se i kao bonsi biljka. Ima vrlo raskošne cvetove i orašaste plodove. Pored svog fenomenalnog stasa poznata je i po tome što su cvetovi, listovi i plodovi jestivi.

Neverovatna pahira je prvi put kultivisana na Tajvanu 80-ih godina 20. veka. Japanci su je okarakterisali kao biljku koja ima moć privlačenja para, dok je kineska kultura, zbog njenih petoprstih listova koji simbolizuju metal, drvo, vodu, vatru i zemlju, okarakterisala kao Feng Shui biljku. S obzirom da samo ova vrsta Tajvanu od izvoza donosi stotine miliona dolara godišnje, nije ni čudo što je ova biljka – biljka para.

Uslovi sredine

Pahira, pored toga što je izuzetno atraktivna, vrlo je jednostavna vrsta za održavanje. U toku leta zahteva veću količinu vlage, tako da pored zalivanja poželjno je i redovno orošavanje listova. Voli dosta indirektnog svetla. Ukoliko se gaji na direktnom listovi joj mogu dobiti ožegotine. Cvetovi su raskošni. Kao i većina vrsta voli ocedit supstrat pa mešavinu zemlje pomešajte sa peskom ili perlitom. Izeđu dva zalivanja poželjno je da supstrat bude suv. Podnosi orezivanje pa je možete oblikovati po svom ukusu. Biljka se presađuje svake godine na proleće i ne zahteva veliku saksijku jer ima plitak korenov sistem. U toku zime je otporna na suv vazduh što je čini idealnom za gajenje u poslovnim prostorijama i domovima sa centralnim grejanjem. Vrsta je vrlo otporna na bolesti, dok od štetočina su prisutni pauci i grinje.

Razmnožavanje

Pahira se razmnožava semenom, reznicama i margotiranjem. Reznice se potapaju u vodu i nakon dva meseca daju korenčiće nakon čega se sade u susptrat.

Vrlo je jednostavna za uzgajanje pa se preporučuje početnicima . Podnosi suv vazduh tako da gajenje zimskim uslovima u prostorijama koje se dogrevaju nije nikakav problem. Idealan je i čest  poklon za poslovne prilike i mladence baš zbog svoje simbolike.

Tabela održavanja:
PACHIRA TABELA

Pogledajte i druge zanimljive biljke: Pilea peperomioides

Ostavite odgovor