Perene

Hypericum calycinum

Hypericum-calycinum_dendrolog

Hypericum calycinum ili Šaronska ruža je poluzimzeleni grm koji pripada porodici Hypericaceae i od prirode raste u Jugoistočnoj Evropi i Jugozapadnoj Aziji. Vrlo je efektna kao pokrivač tla i brzo se širi. Listovi su celog oboda i elipsoidni, tamnozelene boje. Biljka raste u visinu do 50cm. Cvetovi su žuti, pojedinačni ili u grupi od po 2-3 cveta i cvetaju od juna do avgusta. Ima dobro razvijen korenov sistem.

Uslovi sredine

Hypericum calcynum je vrsta koja dobro uspeva na svim tipovima zemljišta, pa i na jako siromašnim, što je čini vrlo pogodnom za korišćenje na zelenim površinama. Idealno se razvija i veoma brzo širi na dobro dreniranim kiselim zemljištima. Odgovaraju joj sunčana do polusenovita mesta, mada raste i na senovitim, ali tada ne cveta. Ima umerene zahteve prema vlagi. Podnosi orezivanje pa je korisno orezati je krajem zime ili početkom proleća kako bi se biljka ravnomerno obnavljala.

Temperatura

Vrlo je pogodna za brzo pokrivanje zemljišta, za sadnju na padinama, kao i podsadnju ispod prozračnih krošnja drveća. Razmnožava se semenom koje se seje od proleća pa sve do prvih zimskih mrazeva. Setva semena se može vršiti i u zatvorenim klijalištima na temperaturi od 21°C. Za formiranje zasada iz semena potrebno je 25 – 30 dana.

Poželjno je orezivanje ukoliko imate za cilj pospešivanje bujnosti ovog pokrivača tla. U zavisnosti od kultivara i vremenskih uslova orezivanje se sprovodi u zimu ili rano proleće. Priliko orezivanja odstranjuje se jedna trećina visine biljke kako bi se postigao željeni efekat gustine i podmlađivanja zasada. Rano orezivanje se sprovodi zbog cvetanja biljke, dok kasno orezivanje pomera period cvetanja ove perene. Ovu perenu idelano je orezivanti svake druge godine.

Šaronska ruža otporna je i na bolesti i štetočine. U toku leta usled velike toplote i velike količine vlage u zemljištu dolazi do „kuvanja“ korenovog sistema. Ovo se može sprečiti ukoliko se vodi računa o vremenu zalivanja tokom leta. Za vreme letnjih meseci zalivanje sprovoditi u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Toleriše niske temperature i odlično podnosi gradske uslove sredine.

Tabela održavanja:

Hypericum calycinum tabela

Pogledajte druge zanimljive biljke: Sedum pachyclados,

Ostavite odgovor